AsiaFinest Forum
Ad: 123Designing.com

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
Lagu-lagu dikir barat, sesiapa yang minat lagu-lagu dikir barat jemput masuk bincang
chingoo
post May 14 2007, 10:24 AM
Post #1


AF Fan
Group Icon

Group: Members
Posts: 62
Joined: 13-May 07
From: Malaysia




Dulu ambo dengar lagu-lagu mace kulat malam, wau bule dll. Satu lagu lagi yang lagu lama tajuk jahane. Boleh siapa tolong bagi lirik lagu ini. Ambo mulakan beberapa ayat permulaan

Jahane habis kerana mu
jahane habis kerana mu...


Boleh sapasapa tolong sambung
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jemekelate
post May 14 2007, 08:20 PM
Post #2


AF Fan
Group Icon

Group: Members
Posts: 21
Joined: 14-May 07




em, ambo ado banyok mp3 lagu dikir.dload dr mirc jah.kalu nok ambo bulih upload.kalu x tulih dale english nnt ore x pehe plok

i have lots of dikir mp3,got it from mirc.if anybody wants to hear them, i will be happy to upload the songs.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chingoo
post May 17 2007, 06:16 PM
Post #3


AF Fan
Group Icon

Group: Members
Posts: 62
Joined: 13-May 07
From: Malaysia




Boleh tolong masukan lirik sekali sebab susah sedikit ambo nak pehe lagu dikir barat tanpa lirik. tk
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Esfandiari
post May 19 2007, 11:00 AM
Post #4


AF Pro
Group Icon

Group: Members
Posts: 1,339
Joined: 18-May 07
From: Kuala Lumpur




Saya member baru kat forum nih ... saya minat dikir barat. Boleh kengkawan citer sket asal usul dikir barat nih? Kenapa dipanggil "Dikir Barat"? Kenapa tak "Dikir Timur"? Cuma instinct saya menagatkan perkataan "Dikir" tuh berasal dari perkataan Arab "Zikir", manakal "Barat" tu berasal dari perkataan "Bharat" yg bermaksud negeri India. Tapi mungkin saya kantoi dan salah!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chingoo
post May 19 2007, 04:05 PM
Post #5


AF Fan
Group Icon

Group: Members
Posts: 62
Joined: 13-May 07
From: Malaysia




Wellcome. Dua kah sat ll, tak ingat ejaan. Barangkali pandangan and tu betul. Daripada pengaroh Arab dan India. Tapi ore kato Barat tu Siam. Tengok peta kelate. Ambo ni pong suka dengar dikir barat tapi tak ingat lirk. Minat lagu-dulu lama macam wau bulan. Wau bule eh wau bole teraju tigo, selamat adik kakok, abe=abe ada belako. Sapa-sapo hak masih ingat boleh tolong bagi lirik. Dah ramai singgah tapi tak dok beri sumbange. Harap-harap masih ada koleksi lirik dikir barat hak lamo itu. Tapi nak bagi hok barat pomg persilake
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jemekelate
post May 19 2007, 09:21 PM
Post #6


AF Fan
Group Icon

Group: Members
Posts: 21
Joined: 14-May 07




QUOTE(chingoo @ May 19 2007, 04:05 PM) [snapback]2954573[/snapback]
Wellcome. Dua kah sat ll, tak ingat ejaan. Barangkali pandangan and tu betul. Daripada pengaroh Arab dan India. Tapi ore kato Barat tu Siam. Tengok peta kelate. Ambo ni pong suka dengar dikir barat tapi tak ingat lirk. Minat lagu-dulu lama macam wau bulan. Wau bule eh wau bole teraju tigo, selamat adik kakok, abe=abe ada belako. Sapa-sapo hak masih ingat boleh tolong bagi lirik. Dah ramai singgah tapi tak dok beri sumbange. Harap-harap masih ada koleksi lirik dikir barat hak lamo itu. Tapi nak bagi hok barat pomg persilake


hi everyone, demo semo bulih dload byk lagu dikir dr page ni (http://salampantaitimur.com/archives/).
ado hok ado lirik ado hok takdok.tp x semo ado, ado hok file keno delete doh.sene jah x download mp3 dikir barat ni, demo google jah lagu gapo nok.mesti ado nyo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chingoo
post May 20 2007, 01:49 AM
Post #7


AF Fan
Group Icon

Group: Members
Posts: 62
Joined: 13-May 07
From: Malaysia




Terima kasih jamekelate. Ambo dah search laman berkenaan. Yang ada lirik lagu-lagu dikir barat hak baru. tapi apa lah. Satu lagi yang menarik dan raso pernah tapi tak tahun hak asal atau hak baru perturunkan disini daripada website sebelah sana. Lagu Meri meh boo oleh Megat Nordin.


Meri meh boo - Megat Nordin

Meri meh boo
Mengapa hatiku sedih
Dimalam riang dihiasi bintang
Pada wajahmu nan ayu
Ketika itu bila kau disandingkan
Hancur harapan- hancur harapan
Untuk bersama mu sayang

Para jemputan memandang pada ku
Hatiku menangis tiada yang tahu
Malam yang indah ku tinggalkan
Hati memanggil kasih o kasih
Kini kau bukan lagi milikku

Kini ku pergi tak akan kembali lagi
Hanyalah tinggal lagu dan irama
Sebagai kenang-kenangan

Para jemputan memandang pada ku
Hatiku menangis tiada yang tahu
Malam yang indah ku tinggalkan
Hati memanggil kasih o kasih
Kini kau bukan lagi milikku

Kini ku pergi tak akan kembali lagi
Hanyalah tinggal lagu dan irama
Sebagai kenang-kenangan

Meri meh boo



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Betong
post May 20 2007, 10:49 PM
Post #8


AF Pro
Group Icon

Group: Members
Posts: 1,898
Joined: 3-November 06
From: The Land of Twin Tower




QUOTE(Esfandiari @ May 19 2007, 11:00 AM) [snapback]2954182[/snapback]
Saya member baru kat forum nih ... saya minat dikir barat. Boleh kengkawan citer sket asal usul dikir barat nih? Kenapa dipanggil "Dikir Barat"? Kenapa tak "Dikir Timur"? Cuma instinct saya menagatkan perkataan "Dikir" tuh berasal dari perkataan Arab "Zikir", manakal "Barat" tu berasal dari perkataan "Bharat" yg bermaksud negeri India. Tapi mungkin saya kantoi dan salah!!

Tak tahu la apa maksud dikir tu. Yang saya tahu Dikir Barat ini refer kepada satu amalan cara berdikir orang2 ke barat negeri Kelantan dalam konteks ni Pattani. Dikatakan dikir barat ini dibawa masuk ke Pattani oleh orang Afghan ataupun Pashtun yang datang ke Pattani ataupun Jambu kurun ke berapa tak tahula. Bagaimanapun teori Esfan ni menarik gak sebab dikir memang compatible dengan perkataan zikir begitu juga Bharat. Cuma saya mmg pernah lihat filem Hindustan, dan dalam tu ada group dari Pakistan ke apa entah yang style nyanyi dia macam dikir barat ???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chingoo
post May 21 2007, 12:36 AM
Post #9


AF Fan
Group Icon

Group: Members
Posts: 62
Joined: 13-May 07
From: Malaysia




Saya melawat website yang diberikan oleh jemekelate. Ini salah sebuah lagu dikir barat daripada website.Banyak lagu-lagu hak ada tapi tak nampak keasliannya. Lagu-lagu yang ambo biasa denga dah tak ada lagi. Kalu nak tahu second opinion mengenai asal dikir barat ni lawati lah web site. Ambo ni ada lah ngaji sastera kelassik dan sastera rakyat tapi dah tak ingat kerana lama bedoah doh. Pandangan demo pong raso dah cukop. Bukan nak ambik exam. tapi kalu ada ore lain nak tambah baik jugak. Kita ni dalam forum discussion. Lagi discussion lagi baik dan kalu bole terbersambung.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Betong
post May 21 2007, 06:47 PM
Post #10


AF Pro
Group Icon

Group: Members
Posts: 1,898
Joined: 3-November 06
From: The Land of Twin Tower




QUOTE(chingoo @ May 21 2007, 12:36 AM) [snapback]2956973[/snapback]
Saya melawat website yang diberikan oleh jemekelate. Ini salah sebuah lagu dikir barat daripada website.Banyak lagu-lagu hak ada tapi tak nampak keasliannya. Lagu-lagu yang ambo biasa denga dah tak ada lagi. Kalu nak tahu second opinion mengenai asal dikir barat ni lawati lah web site. Ambo ni ada lah ngaji sastera kelassik dan sastera rakyat tapi dah tak ingat kerana lama bedoah doh. Pandangan demo pong raso dah cukop. Bukan nak ambik exam. tapi kalu ada ore lain nak tambah baik jugak. Kita ni dalam forum discussion. Lagi discussion lagi baik dan kalu bole terbersambung.

Rasanya lagu dikir lloni ado more pop dalam dio... Tak macam lagu dulu-dulu... Kawe sedak jugak dengar lagu2 macam "burung ngoboh jambul" pahtu lagu2 hok terbaru nih...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chingoo
post Jun 1 2007, 10:11 AM
Post #11


AF Fan
Group Icon

Group: Members
Posts: 62
Joined: 13-May 07
From: Malaysia




QUOTE(Betong @ May 22 2007, 07:47 AM) [snapback]2958335[/snapback]
Rasanya lagu dikir lloni ado more pop dalam dio... Tak macam lagu dulu-dulu... Kawe sedak jugak dengar lagu2 macam "burung ngoboh jambul" pahtu lagu2 hok terbaru nih...




Ambo jumpe satu lagu lama daripada laman web http://www.pesisir.net/ Lagu Wau Bule. Liriknya mace ni:


Eee wa ee wa bulan

wau bulan teraju tiga ...(Korus)

Minta maaf adik kakok sekalian,

kalau ado silap jangan simpan dalam dado



Tinggal kasih menolak sayang

kalau panjang umur semula pulok kita jumpo



Ohhh sama-sama paling belake

selamat tinggal nok baliklah ambo.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
malaccan
post Jun 2 2007, 02:23 AM
Post #12


AF Guru
Group Icon

Group: Members
Posts: 4,892
Joined: 11-May 04
From: A Humble Abode




AIDS merbahaya
Aedes pula mengancam manusiaaa....
icon_rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chingoo
post Jun 2 2007, 09:08 AM
Post #13


AF Fan
Group Icon

Group: Members
Posts: 62
Joined: 13-May 07
From: Malaysia




Lirik lagu dikir barat jugok ko ni? Ambo tok beso dengar. Tapi tak apo tapi kena tarik biar pajane sikit. tq.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
chingoo
post Jun 2 2007, 08:59 PM
Post #14


AF Fan
Group Icon

Group: Members
Posts: 62
Joined: 13-May 07
From: Malaysia




Menyebut mengensi Aids teringat puls saya mengenai gejala ini yang bukan lagi mengancam tetapi memberi pukalan maut ke atas manusia zaman ini. Saya mencadangkan sesiapa ahli forum mulakan satu benang baru bagi membincangkan perkara ini. Anda tak perlu lah seorang pakar perubatan tapi yang menyaksikan orang yang ditimpa aids. Persaolan-persoalan yang boleh dibincangkan termasuk apakah sebenarnya memang ada HIV virus? Apakah punca yamg menyebabkan seorang itu mengidapkan Aids dan apa tanda-tanda yang menunjukkan seseorang akan terkena AIDS. Tak perlu kita membuat penyelidakan atau membaca jernal-jernal perbuatan. Yang penting kita lihat daripada pengelaman sekeling kita. Apa macam?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
HangPC2
post Jun 3 2007, 05:25 AM
Post #15


AF Pro
Group Icon

Group: Members
Posts: 1,880
Joined: 16-June 06




betul ker Dikir Barat ada pengaruh Parsi macam Boria Di Penang
Go to the top of the page
 
+Quote Post
malaccan
post Jun 3 2007, 07:24 AM
Post #16


AF Guru
Group Icon

Group: Members
Posts: 4,892
Joined: 11-May 04
From: A Humble Abode




QUOTE(chingoo @ Jun 2 2007, 03:08 PM) [snapback]2979196[/snapback]
Lirik lagu dikir barat jugok ko ni? Ambo tok beso dengar. Tapi tak apo tapi kena tarik biar pajane sikit. tq.


Ni lagu dikir barat RTM yang selalu keluar tv zaman awal ke pertengahan 90an dulu. Maaflah ye, yang selebihnya saya tak ingat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Betong
post Jun 3 2007, 11:11 PM
Post #17


AF Pro
Group Icon

Group: Members
Posts: 1,898
Joined: 3-November 06
From: The Land of Twin Tower




QUOTE(HangPC2 @ Jun 3 2007, 05:25 AM) [snapback]2980648[/snapback]
betul ker Dikir Barat ada pengaruh Parsi macam Boria Di Penang

Rasa lebih ke pengaruh hindustan. Alatan2 yang digunakan pun hanya gendang dan gong sahaja!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Protoculture
post Jun 5 2007, 06:45 AM
Post #18


AF Pro
Group Icon

Group: Members
Posts: 2,157
Joined: 21-October 04
From: Sarawak, East MALAYSIA




Ee wau ee wau bule ...

Ee wau bule, teraju tigo

Cik Abe, Abe saye

Abe saye, bini duo tigo
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Lo-Fi Version Time is now: 25th April 2014 - 01:37 AM